L’exemple de Finlàndia

Estàndard

Finlàndia està en boca de tothom quan parlem d’educació… Però no sempre ha estat així. Als anys 70 el rendiment acadèmic dels finlandesos era baix. Va ser aleshores quan es va decidir reformar el sistema educatiu. Aquests van ser alguns dels canvis que es van impolsar:

  • Van eliminar l’obligatorietat dels examenes estandarditzats a nivell nacional per tal de donar més llibertat i iniciativa als professors.
  • Van elevar el nivell requerit per ser professor. A Finlàndia per ser professor has de fer un programa de postgrau de 3 anys una vegada graduat de la Universitat.  El programa és gratuït i el govern paga per la manutenció dels futurs professors durant els 3 anys de durada si són triats per al programa. Aquests incentius van atreure a més candidats que volien optar a ser professors. Tants, que només el 15% dels candidats són seleccionats en l’actualitat.
  • L’esforç per tenir professors de qualitat continua una vegada incorporats com a docents. Els professors passen pràcticament la meitat del temps en programes de desenvolupament professional, planificació col·laborativa i treballant amb els pares dels alumnes.

Els finlandesos confien en els seus professors.  En els anys 70 tenien guies del professor amb els temaris establerts. Les guies tenien 700 pàgines.  Avui dia, només tenen 10 pàgines.  Se’ls dóna molta llibertat.

Amb el suport de les empreses, els col·legis de Finlàndia s’enfoquen més a preparar els alumnes perquè siguin competitius al món laboral, i no han de perdre el temps enfocant-se en com superar absurds exàmens.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s